Technische info

BORDURING

Borduurwerk is duurzaam en heeft vaak een exclusieve uitstraling. Kledingstukken worden individueel geborduurd en dit betekent dat u elk kledingstuk kunt personaliseren.

GEBORDUURDE LABELS/BADGES

De onderliggende gedachte is dezelfde als voor borduurwerk maar in plaats van rechtstreeks op het kledingstuk te borduren, wordt het ontwerp op een label geborduurd dat vervolgens op het kledingstuk wordt genaaid of gestreken.

GEWEVEN LABELS

Als u een groot aantal kledingstukken bestelt, is een geweven label veelal goedkoper dan rechtstreeks borduurwerk of een geborduurd label. Vergeleken met borduurwerk kunnen geweven labels fijnere details en kleinere letters bevatten. De labels worden in het kledingstuk genaaid of gestreken net zo als een geborduurd label.

DIGITALE DRUK

Hier kan full colour gedrukt worden.  Geen extra kosten per kleur, een eenmalige instellingskost voor digitale druk en de drukprijs/stuk.  Vergelijkbaar met fotokwaliteit opdruk.

RELIEFDRUK

Reliëfdruk is een methode waarbij een figuur of logo in driedimensionaal reliëf op het textiel wordt aangebracht. Dit levert een discreet en exclusief effect op.

ZEEFDRUK

De eenvoudigste en meest aangewezen druktechniek. Vooral toegepast bij t-shirts en sweatshirts. De opdruk wordt direct op het kledingstuk aangebracht.Bij witte druk op donkere textiel moet er echter 2x doorgedrukt worden om donkere achtergrond volledig weg te werken.

TRANSFERDRUK

Deze druk wordt uitgevoerd door middel van een ‘drager’ die aan zeer hoge temperatuur op het kledingstuk wordt gestreken. Aan te bevelen bij lichte druk op donkere textiel en meerdere kleurendruk.  Geschikt voor geweven en flexibele materialen.  Meer kleurige ontwerpen zijn mogelijk.

EMBOSSING

Embossing is een methode om de gewenste opdruk in drie dimensies en zonder inkt op de stof te ‘stempelen’. Het effect is discreet en gedinstigeerd.

TAMPONDRUK

Met een tampon uitgevoerde druk op harde kunsstofmaterialen, glazen, houten en metalen voorwerpen. (vb: stylo’s, metalen doosjes). Meerdere kleurlagen mogelijk.  Geschikt voor holle en bolle oppervlakken.

GRAVURE METAAL LASER GRAVEREN

Het griffen of snijden van tekst of figuren in hout, metaal, steen of glas. (bv: markeren van stylo’s, naam in glas).Permanent. 3D. Sommige producten hebben een gekleurde onderlaag die toont na laser gaveren.

IN-MOULD LABELLING

Een voorbedrukt polypropyleen etiket wordt in een matrijs gelegd tijdens productie. Deze manier biedt u tal van grafische mogelijkheden met fotokwaliteit. (vb: op frisbies, drinkbekers, brooddozen) Deze manier van drukken kan slechts vanaf hogere hoeveelheden.

WASVOORSCHRIFTEN

pt-washing_iron  Een strijkijzer betekent dat het kledingstuk gestreken kan worden of door een warme mangel kan worden gehaald. De stippen in het strijkijzer duiden de temperatuur aan waarop het kledingstuk mag worden gestreken. Indien een kledingstuk een opdruk heeft, mag de opdruk zelf niet worden gestreken, ook niet aan de binnenkant. Een strijkijzer met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet gestreken mag worden of door een warme mangel mag worden gehaald.

pt-washing_wash_tub  Een tobbe betekent dat het kledingstuk in de machine of met de hand mag worden gewassen. De temperatuur in de tobbe duidt de temperatuur aan waarop het kledingstuk moet worden gewassen voor de beste resultaten. Het kledingstuk moet worden gewassen met een volle machinelading en is bestand tegen centrifugeren. Een tobbe met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet in water mag worden gewassen.

pt-washing_triangle  Een driehoek betekent dat het kledingstuk gebleekt mag worden (met chloor). De letters in de driehoek staan voor het chemische symbool voor chloor. Een driehoek met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet geschikt is om met chloor te worden gebleekt.

pt-washing_circle  Een cirkel betekent dat het kledingstuk chemisch mag worden gereinigd. De letter in de cirkel duidt aan welk chemisch middel mag worden gebruikt. Een cirkel met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet geschikt is om chemisch te reinigen.

pt-washing_circle_sqr  Een cirkel in een vierkant betekent dat het kledingstuk in de droogtrommel mag. Katoen moet op een middelmatige temperatuur worden gedroogd in de droogtrommel. Als er een kruis door het symbool staat, mag het kledingstuk niet in de droogtrommel. Houd er rekening mee dat kledingstukken door drogen in de droogtrommel kunnen slijten en krimpen. Door het kledingstuk binnenste buiten te keren kunt u slijtage aan de buitenzijde van het kledingstuk verminderen.

GOTS

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is een internationaal milieukenmerk voor natuurvezel.  De norm regelt de beperking van schadelijke stoffen en uitstoot in de hele productieketen (leveranciersketen).  Om gecertificeerd te worden, moeten de vezels biologisch zijn geteeld volgens EU-richtlijnen en er vinden gedurende het hele proces zorgvuldige controles plaats.  Bij alle stappen in de productie wordt in hoge mate rekening gehouden met het milieu.  Met deze certificering garanderen de leveranciers dat de producten gemaakt zijn van 70-100% biologisch materiaal en dat de productie in milieu-en sociaal opzicht verantwoord is.  Contole en follow-up van de eisen vindt eenmaal per jaar plaats door een onafhankelijke partij.

FAIRTRADE

Wanneer u als consument producten met een Fairtrade-keurmerk kiest, draagt u door middel van criteria voor hogere salarissen en een minimumprijs die hoger is dan de productiekosten bij aan een betere financiële situatie van kwekers en werknemers.  In combinatie met langdurige handelsovereenkomsten biedt dat bestaanszekerheid aan allen zonder erg grote marges.  Naast de hogere betaling ontvangen kwekers ook een extra premie.  Deze wordt gebruikt om de plaatselijke samenleving in sociaal en economisch opzicht te ontwikkelen, bijv. via een nieuwe school, nieuwe woningen en gezondheidszorg, of om in de landbouw te investeren.  Over de wijze waarop de premie wordt gebruikt, wordt door de kwekers gezamenlijk besloten.  Fairtrade gaat niet alleen over het realiseren van een betere financiële situatie.  De criteria bevorderen daarnaast de democratie, het recht van organisatie en  het milieubewustzijn ten aanzien van de productie.  Kinderarbeid en discriminiatie worden tegengegaan.

OEKO TEX

De OEKO-TEX(r) Norm 100 is een onafhankelijke test-en certificatiesysteem voor textiele grondstoffen en tussen-en eindproducten in alle productiefasen.  Voorbeelden van producten die gecertificeerd kunnen worden: ruwe en gekleurde/veredelde garens, ruwe en gekleurde/veredelde stoffen en breiwaren, geconfectioneeerde artikelen (kleding van elk type, huis-en woningtextiel, beddengoed, badstofartikelen, textiel speelgoed en nog veel meer).

RINGGESPONNEN KATOEN

Deze draad zorgt voor een gladde stofoppvervlakte en zacht aanvoelen.  Aangenamer om te dragen en het zorgt voor een perfect drukoppervlak.

ELASTHAN/SPANDES

Algemene term die verwijst naar elastische draden met een hoge uitrekbaarheid.  De kleding wordt dicht op het lichaam gedragen en houdt langer zijn vorm en zorgt voor een grote bewegingsvrijheid, langduring comfort en zijn bijna kreukvrij.

FRENCH TERRY

Sweat met ongeborstelde binnenkant.  Badstofstructuur aan de binnenkant, gladde buitenkant.  Valt licht en soepel voor modieuze look.

INTERLOCK

Een variatie op rib.  Het is een dubbelzijdige stof: een kant in jersey de andere kant in 1×1 rib.  Dikker en zwaarder dan jersey en ook in lengte rekbaar.

LYOCELL

Kunstmatige duurzame celluosevezels, waarmee een zacht aanvoelen ofwel perzikhuid aanvoelende stof verkregen wordt.  Voorbeeld: Tencel (R) (gemaakt uit de cellulose van houtpulp).

MICRO TWILL

Fijn weefsel dankzij nog dunnere en soepelere draden.  Geeft meer elegantie aan het materiaal en bewegingen van het kledingstuk.

ADEMEND MEMBRAAM

Beschermende tussenlaag die zorgt voor waterdichtheid en tegelijkertijd ervoor zorgt dat transpiratie afgevoerd kan worden.  Voorbeelden hiervan zijn: Gore Tex(R), Thinsulate(R).

OXFORD

Stof met gestippeld aspect bestaande uit kleine vierkante patronen verkregen uit draden van vberschillende kleuren/materialen.

POLYAMIDE

Synthetisch materiaal bestaande uit sterke soepele draden, relatief elastisch en gemakkelijk te onderhouden.

POLYESTER

Duurzame synthetische draad, soepel, kreukvrij en eenvoudig te onderhouden.

POLYURETHAAN

Geproduceerd vanaf elasthan-draden en schuim dat op elkaar geplakt wordt.

QUICK DRY

Technische ademende stof die snel droogt.

RIP-STOP

Sterk geweven stof met een vierkant patroon, voorkomt verdere scheuren.

MICROVEZEL

Kleding gemaakt van microvezels om een zijdeachtig aspect te verkrijgen, zacht, comfortabel en ademend.

VISCOSE

Synthetisch materiaal vervaardigd uit geregeneerd celluose.  Het heeft een zijdezacht en glanzend aspect en valt mooi dankzij de dichtheid van het materiaal (hogere dichtheid dan katoen).  Het voelt glad en zacht aan.